Hjem Blogg

Lokalsamfunnskonferansen 2020, 20.-21. januar

0

Velkommen til Lokalsamfunnskonferansen 2020. Årets konferanse finner sted den 20.-21. januar 2020 på Radisson Blu Airport Hotel, Gardermoen.

Hovedtemaer på årets konferanse vil omhandle:

  • Kommunenes egne inntekter – fra naturressurser vind, vann og hav
  • Nødetater og konsekvensene av sentralisering for kommunens innbyggere
  • Statlig politikk – reformer og sentralisering
  • Region- og kommunereform. Hva skjer?
  • Ansvar for levering av digital infrastruktur/bredbånd.

Sentrale temaer med aktuelle innledere gjør denne konferansen til en nødvendighet for deg som er ordfører, rådmann, folkevalgt, leder og tillitsvalgte i kommunene. Konferansen er for deg som ønsker å være oppdatert for å kunne skape en best mulig framtid for ditt lokalsamfunn.

Victor Normann, Bjørnar Moxnes, Trygve Slagsvold Vedum, Mette Nord, Unn Alma Skatvold, Stein Erik Stinessen, Randi Karlstrøm, Paul Chaffey og sentrale stortingspolitikere med flere kommer! Kommer du?

KONFERANSEPROGRAMMET

Møteledelse: Ole Gustav Narud og Svein Olav Agnalt
Debattledere: Eva Nordlund og Ove Mellingen  

DAG 1 – 20.1.2020:

09:30-10:00 Registrering

10:00-10:15 Åpning av konferansen ved Mette Nord, leder av Fagforbundet

10:15-12:30 Naturressursene som grunnlag for kommunenes egne inntekter

Utnyttelse av naturressurser som vann, vind, fjorder og landskap er grunnlag for viktige næringer i hele Norge. Bruk av slike fellesressurser har gitt vertskommunene store egne inntekter. Nå pågår det en rekke debatter om framtida til disse inntektskildene. Hva er fellesinteressene for kommuner med vind- og vannkraftproduksjon, hytteturisme, oppdrettsanlegg og andre former for virksomheter som bygger på utnyttelse av fellesressurser? Kan «Naturressurskommunene» stå sammen og vinne fram?

  • «Kraftskatteutvalget» har foreslått å avvikle lovfestede ordninger som gir vertskommunene for vannkraften årlige inntekter på 3 milliarder kroner. Forslaget er på høring og har møtt sterk motstand.
  • Regjeringens plan for utbygging av vindkraft er trukket tilbake etter kraftig lokal motstand.
  • Et ekspertutvalg har foreslått å innføre grunnrenteskatt på havbruk. Grunnrenteskatten skal gå til staten.
  • Hyttekommunenes inntekter fra eiendomsskatt på hytter begrenses stadig sterkere etter endringer i lovverket.

Hvorfor og hvordan kan kommunestyrene få økt de direkte inntektene sine fra utnyttelsen av naturressursene?

Innleder: Stein Erik Stinessen, advokat hos Lund & Co DA
Kommentarer: Ole Laurits Haugen, ordfører og leder for Nettverk fjord- og kystkommuner, Håvard Teigen, professor Høgskolen Innlandet

11:25-11.35: Pause

11:35-12.30: Paneldebatt med stortingspolitikere: Ingrid Heggø (Ap), Sigbjørn Gjelsvik (Sp), Bjørnar Moxnes (Rødt) og Liv Kari Eskeland (H)

12:30-13.30 Lunsj

13:30-14:20 «Ikke for å konkurrere»

I boka «Ikke for å konkurrere» tar professor Victor Normann et oppgjør med den ukritiske bruken av markedsøkonomiske begreper og styringsverktøy i offentlig sektor. Statlige og kommunale virksomheter er ikke der for å konkurrere, tjene penger eller hegne om den kompetansen de bygger opp. De er der for å utføre oppgaver som velgerne har gitt dem. 

Innledning: Victor Normann, professor NHH
Kommentar: Stein Reegård, tidl. sjeføkonom LO

14:20-14:30: Pause

14:30-17:00: Nødetatene sentraliserer – hva betyr det for innbyggere og lokalsamfunn:

Politiet, ambulansetjenesten, legevakten og brannvesenet har ansvaret for innbyggernes grunnleggende sikkerhet. Staten og kommunene påvirker hverandre gjennom beslutninger som ikke tar hensyn til helheten. Dette fører til at det kommunale brannvesenet rykker ut til situasjoner der hvor politiet og helsetjenesten burde komme først. Dette problemet vokser. Hvorfor?

  • Hvorfor har ikke ambulanse og politi et krav om kortere responstid? 
  • Hva vil staten kreve av det kommunale brannvesenet og de kommunale helsetjenestene i årene som kommer?

Innledere:
Unn Alma Skatvold, nestleder Politiets Fellesforbund
Sven Erik Gisvold, overlege/professor dr. med., St. Olav Hospital
Sigvald Kvinge, brannsjef Masfjorden og Gulen kommuner
Heidi Granli, ordfører Gol kommune

15:30-15:45: Pause

15:45-16:30: Paneldebatt med Stortingspolitikere: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Lene Vågslid (Ap)

16:30-17:30: Oppsummering og slutt dag 1

19:00 Felles middag for alle konferansedeltakere som bor på hotellet

DAG 2 – 21.1.2020:

Statlig politikk: Staten er hjørnesteinsbedriften som sentraliserer mest.

Det foregår en omfattende sentralisering av statens virksomhet over praktisk talt hele landet – hva innebærer dette for lokalsamfunn hvor hver eneste arbeidsplass er dyrebar? Hvorfor sentraliseres politiet, NAV, skatteetaten, veivesenet og domstolene: Hva er den samlede virkningen av dette? Hva kan gjøres?

09:00-09:30 Domstols-kommisjonens forslag om å nedlegge 2/3 av landets tingretter.

Forslaget om sentralisering av tingretter og jordretter. Hvordan er det utredet, begrunnelsen og hvilke konsekvenser får dette?
Innleder: Per Jordal, lagdommer Gulating

09:30-10:15 Strategiar for ein desentraliserande nasjonalstat.
Kapitalstraumar, infrastruktur og skatt.
Innleder: Håvard Teigen, professor i regional økonomi og politikk

10:15-10:25: Pause

10:25-10:50 Kommentar og debatt: Stein Erik Stinessen, advokat og Stein Reegård, tidl. sjeføkonom LO

10:50-11:00 Pause

11:00-12:30 Kommune- og regionreformene

Regjeringen har varslet at de ønsker stadig færre og større kommuner. Samtidig har de største fylkeskommunene vedtatt at de vil søke om oppløsning. Bør staten og kommunene til stadighet omorganiseres eller fører dette til tap av ressurser og dårligere oppgaveløsning?
Innleder: Knut Storberget, fylkesmann Innlandet

Kommuneøkonomi for kommunesammenslåing?
Innledere: Alexander Berg Erichsen og Sidsel Schade, Fagforbundet

Regionreformen førte til tvangssammenslåing av mer enn halvparten av landets fylker. Troms og Finnmark og Viken kommer til å kreve oppløsning etter neste stortingsvalg.
Innledere: Randi Karlstrøm, leder Folkeaksjonen for Finnmark og Cecilie Agnalt, komiteleder Viken fylkeskommune

12:00-12:45 Kommentar og debatt: Monika Sande, ordfører Beiarn og Frode Rekve, tidligere journalist/NRK.

12:45-13:00 Pause

13:00-14:00 Bredbånd og mobildekning over hele landet

Digital infrastruktur blir stadig viktigere. Mobildekning og bredbåndsdekning er en stor utfordring for de fleste kommuner. Regjeringen har vedtatt «leveringsplikt for bredbånd». Hvordan vil dette påvirke kommunenes situasjon?

Bredbånd og mobildekning er langt rimeligere infrastruktur enn vei og bane, med stor betydning for verdiskapning og tjenesteyting i alle lokalsamfunn. Kommunene tvinges til å bruke av egne drifts- og investeringsbudsjetter som skulle ha finansiert skole og omsorgsoppgaver. Hvorfor kan ikke staten finansiere dette selv?

Innleder: Paul Chaffey, statssekretær
Kommentar: Per Egil Pedersen, rådmann, Skiptvet Digital AS og Håvard Teigen, professor Handelshøgskolen Innlandet

14:00 Avslutning og sandwich buffet ved inngangen til møtelokalet

 

 

 

Ordføreropprop: Behold postombæring i hele landet!

0

Overlevering av opprop med underskrifter. Til venstre Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, til høyre leder Lokalsamfunnsforeningen Svein Olav Agnalt. 140 ordførere, leder av Pensjonistforbundet og leder av Lokalsamfunnsforeningen har signert.

«Regjeringens ekspertutvalg om framtidens posttjenester (Odin-utvalget) foreslår en drastisk nedskalering av postbudnettverket, noe som i praksis vil bety at den landsdekkendepostombæringen blir avviklet.

Vi er dypt uenig i denne konklusjonen, da et slikt tiltak vil få alvorlige konsekvenser for Norges beredskap. Postfordelingsnettverket er en viktig del av samfunnets infrastruktur. Nedbygging av postombæringen vil redusere tryggheten for mange, spesielt eldre og de som er avhengige av å få post levert på døren, og det vil svekke nasjonens evne til å håndtere krisesituasjoner.

Vi mener det er avgjørende å opprettholde minst én postombæring per uke i hele landet, og at infrastrukturen til Posten kan benyttes til å tilby viktige tjenester som er til nytte for både folk flest og spesielt for sårbare grupper. Et godt eksempel på dette er «dørterskelprosjektet», et samarbeid mellom KS og Posten, som lar postbudet levere både post og viktig informasjon
om lokale tjenester og aktiviteter fra kommunen.

I stedet for å bygge ned det eksisterende distribusjonsnettet, må vi heller utnytte mulighetene til å tilpasse og utvikle det. Dørterskelprosjektet» er testet ut i åtte kommuner, og tjenesten har vist seg å være en suksess. Tilbudet er i tråd med regjeringens «bo trygt hjemme»-reform. En nasjonal dørterskeltjeneste vil sikre effektiv og likeverdig kommunikasjon for eldre og utsatte grupper. Ifølge Rambølls følgeforskning er prosjektet både effektivt og ressursbesparende for kommunene, og det kan føre til bedre samordning av informasjon fra flere offentlige instanser. Videre viser følgeforskningen at tjenesten øker trygghet, trivsel og reduserer ensomhet blant eldre, noe som kan redusere behovet for helse- og omsorgstjenester på lang sikt. Tjenesten støtter regjeringens «bo trygt hjemme»-reform og gir kompetente og myndiggjorte medarbeidere, som bidrar til levende lokalsamfunn og boligalternativer. Et kommersielt alternativ vil ikke sikre tilbud til alle i målgruppene, særlig i distriktene.

Vi er uenig med flertallet i ekspertutvalget, som har avvist å innføre dørterskeltjenesten. Denne tjenesten er tilpasset fremtidens behov og vil ikke bare være samfunnsøkonomisk lønnsom, men også styrke beredskapskapasiteten og samarbeidet på tvers av kommuner. Å avvise en slik løsning er et tap både for innbyggerne og for kommunene.»

Lokalsamfunnskonferansen 2025

0

Tid: 13 – 14 januar 2025
Sted: Radisson BLU Airport Hotel, Gardermoen

Velkommen til konferanse 2025. Også denne gangen har vi et svært innholdsrikt program som vi er sikker på vil være nyttig for kommunesektoren. Nytt denne gang er at det vil være medlemsrabatt for kommuner som er medlemmer.

Ordinær pris: kr 1920,- eks.mva Medlemspris: kr 1360,- eks.mva

Meld deg på Lokalsamfunnskonferansen 2025

Se denne videoen hvis det oppstår problemer når du skal melde deg på konferansen

Se denne videoen hvis det oppstår problemer når du skal bestille hotellrom

Mandag 13. januar 1000 – 1700

0900 – 1000 Registrering – innsjekking

1000 Åpning
Svein Olav Agnal
t, leder i Lokalsamfunnsforeningen
Mette Nord, forbundsleder i Fagforbundet hilser konferansen

Demokrati – tar vi det for gitt? Hvilke utfordringer møter de unge?
Ung Utopi
– Demokratiprosjekt for 7. klasser i regi av KLP og Lokalsamfunnsforeningen

Gro Myking, konserndirektør kommunikasjon og marked i KLP

Masud Gharahkhani, Stortingspresident

Jan Fridthjof Bernt, professor Emeritus ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen

Samtale mellom 7. klassene, Gro Myking, Jan F. Bernt og Masud Gharahkhani

1145 – 1200 Beinstrekk

Nytt inntektssystem: for mye omfordeling eller ikke godt nok?
Hvilke tiltak har regjeringen valgt og hvorfor?
Erling Sande, Kommunal- og distriktsminister

Kommentarer til statsrådens innlegg samt spørsmål fra salen:
Kamilla Thue, ordfører Eidskog kommune,
Birgitte Gulla Løken, ordfører Larvik kommune,
Inger Monsen, ordfører Rødøy kommune
Jon Rolf Næss, leder i Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK)
Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet

1300 – 1400 Lunsj

Helse og samhandling: Kveles kommunene med nye krav og kostnader?
Usman Ahmad Mushtaq, statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet

Kommentarer til statssekretærens innlegg samt spørsmål fra salen:
Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen,
Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund
Mette Nord, leder i Fagforbundet
Gunn Marit Helgesen, leder i Kommunenes Sentralforbund KS

1530 – 1545 Beinstrekk

NAV–på tide å se seg tilbake? Har vi lykkes med NAV-reformen?
Bjørn Einar Halvorsen
, Tidl. ekspedisjonssjef Sosialdepartementet og spesialrådgiver Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Trond Finstad, AU-medlem i Fagforbundet

Dialog med innledere og salen

Har lokale folkevalgte for mye makt i plansaker?
Bør statlige myndigheter i sterkere grad overstyre kommunene?
Linda Døsen Stubsveen, leder i Utmarkskommunenes Sammenslutning (USS) og ordfører i Rendalen kommune

1650 Slutt dag 1

1930 Middag med kåseri

Tirsdag 14. januar 0900 – 1300

0900 Ord for dagen v/Inger Monsen, ordfører Rødøy kommune

Er framtidig offentlig pensjon i spill?
Historisk blikk på KLP
Steinar Fuglevåg, spesialrådgiver i Fagforbundet

Status i ESAs sak mot Norge/norske kommuner
Ole Gustav Narud
, statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet

Dialog med innlederne og salen

1000 – 1030 Utsjekk

Kommunestørrelse, oppgaver og økonomi. Er det noen sammenheng?
Fylkeskommunens framtid – hvor mange nivåer?
Helge Eide, direktør for samfunn, velferd og demokrati, KS


Hva skal til for å gjøre kommunene i stand til å ivareta fellesoppgavene?

Trygve Slagsvold Vedum, Finansminister, Leder SP
Bård Hoksrud, Stortingsrep. Fraksjonsleder Helse og omsorgskomite, 2 nestleder stortingsgruppe FrP
Erik Unaas, Fylkespolitiker Østfold / Tidligere ordfører i Eidsberg, Høyre
Ingrid Liland, Nestleder MDG
Torgeir Knag Fylkesnes, Stortingsrepresentant , Nestleder SV
Rune Støstad, Stortingsrepresentant, næringspolitisk talsmann AP
Charlotte Therkelsen, Ordfører Kragerø, Nestleder Rødt
Jonas Andersen Sayed, Tidligere ordfører Sokndal kommune, Leder programkomite Krf

Sentrum – periferidebatten:
Bygdepopulismen som forsvant
Eirik Magnus Fuglestad, forsker ved Institutt for rural- og regionalforskning, Ruralis

Dialog med innleder og salen

1230
Hvilke utfordringer står vi overfor?
Statsminister Jonas Gahr Støre

1300 Konferanseslutt

Sikre din plass på Lokalsamfunnskonferansen 2025

Opptak Webinar om Kommuneøkonomi og tilleggsproposisjon 2024

0

Lokalsamfunnsforeningen arrangerte Mandag 18. november 2024 webinar der Statssekretær Ole Gustav Narud innledet om følgende tema:

-Kommuneøkonomi og tilleggsproposisjon 2024

Webinaret vil varte en time og det ble satt av tid til å stille spørsmål til statssekretæren.

Vi setter pris på at både medlemmer og ikke medlemmer deltok på vårt webinar, men håper selvsagt at flere kommuner kan tenke seg å melde seg inn i Lokalsamfunnsforeningen.

Webinar om Kommuneøkonomi og tilleggsproposisjon

0

Lokalsamfunnsforeningen arrangerer Mandag 18 november kl 13.00 webinar for folkevalgte og kommunedirektører/rådmenn. Vi har fått statssekretær Ole Gustav Narud til å innlede på følgende tema:

Kommuneøkonomi og tilleggsproposisjon

Webinaret vil vare ca. en time og det er satt av tid til å stille spørsmål til statssekretæren.

KLIKK HER FOR Å SIKRE DIN PLASS

Vi ønsker både medlemmer og ikke medlemmer hjertelig velkommen på webinar, men håper selvsagt at flere kommuner kan tenke seg å melde seg inn i Lokalsamfunnsforeningen. Mer informasjon om foreningen finner dere på vår hjemmeside www.lokalsamfunnsforeningen.no 

Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon.

Med vennlig hilsen 

Svein Olav Agnalt
Leder Lokalsamfunnsforeningen
________________________________________________________________

Statssekretær Ole Gustav Narud

Gjestetaler

Statssekretær KDD

Ole Gustav Narud (Sp) ble statssekretær i Kommunal- og distrikts departementet 14. oktober 2021.

Han var inntil dette ansatt som amanuensis i økonomiske fag ved Høgskolen i Innlandet fra 1990-dd.

Narud er utdannet landbruksøkonom (cand agric) fra Norges Landbrukshøgskole 1985.

Han var ansatt som organisasjonssjef i Senterpartiets Hovedorganisasjon fra 1985-1990 og finanspolitisk rådgiver for Senterpartiets stortingsgruppe 2014-2015.

Ole Gustav Narud har vært ordfører i Åmot kommune fra 2003-2011 og fra 2015-2019, og medlem i kommunestyret i Åmot fra 1995.

Han har gjennomført Forsvarets Høgskole, totalforsvarskurset (TK30), høsten 2004.

Narud har vært fylkestingsrepresentant i Hedmark fra 1999-2003 og leder i Hedmark Senterparti fra 2001-2004.

Han var medlem av «Kommunelovutvalget» 2013-2016 (NOU 2016:4).

Narud var styreleder i Lokalsamfunnsforeningen fra 2009 – 2021.

Han har vært landstyremedlem og senere arbeidsutvalgsmedlem i Landssammenslutningen av Vasskraftkommuner (LVK) fra 2009-2020 og medlem av bedriftsforsamlingen i Eidsiva Energi i 2005-2011 og 2016-2019.

KLIKK HER FOR Å SIKRE DIN PLASS

Opptak Webinar om Statsbudsjettet 2025

0

Lokalsamfunnsforeningen arrangerte Torsdag 10. oktober 2024 webinar der Statssekretær Ole Gustav Narud innledet om følgende tema:

-Statsbudsjett 2025

Webinaret vil varte en time og det ble satt av tid til å stille spørsmål til statssekretæren.

Vi setter pris på at både medlemmer og ikke medlemmer deltok på vårt webinar, men håper selvsagt at flere kommuner kan tenke seg å melde seg inn i Lokalsamfunnsforeningen.

Webinar om Statsbudsjett 2025

0

Lokalsamfunnsforeningen arrangerer Torsdag 10 oktober kl 13.00 webinar for folkevalgte og kommunedirektører/rådmenn. Vi har fått statssekretær Ole Gustav Narud til å innlede på følgende tema:

Statsbudsjett 2025

Webinaret vil vare ca. en time og det er satt av tid til å stille spørsmål til statssekretæren.

KLIKK HER FOR Å SIKRE DIN PLASS

Vi ønsker både medlemmer og ikke medlemmer hjertelig velkommen på webinar, men håper selvsagt at flere kommuner kan tenke seg å melde seg inn i Lokalsamfunnsforeningen. Mer informasjon om foreningen finner dere på vår hjemmeside www.lokalsamfunnsforeningen.no 

Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon.

Med vennlig hilsen 

Svein Olav Agnalt
Leder Lokalsamfunnsforeningen
________________________________________________________________

Statssekretær Ole Gustav Narud

Gjestetaler

Statssekretær KDD

Ole Gustav Narud (Sp) ble statssekretær i Kommunal- og distrikts departementet 14. oktober 2021.

Han var inntil dette ansatt som amanuensis i økonomiske fag ved Høgskolen i Innlandet fra 1990-dd.

Narud er utdannet landbruksøkonom (cand agric) fra Norges Landbrukshøgskole 1985.

Han var ansatt som organisasjonssjef i Senterpartiets Hovedorganisasjon fra 1985-1990 og finanspolitisk rådgiver for Senterpartiets stortingsgruppe 2014-2015.

Ole Gustav Narud har vært ordfører i Åmot kommune fra 2003-2011 og fra 2015-2019, og medlem i kommunestyret i Åmot fra 1995.

Han har gjennomført Forsvarets Høgskole, totalforsvarskurset (TK30), høsten 2004.

Narud har vært fylkestingsrepresentant i Hedmark fra 1999-2003 og leder i Hedmark Senterparti fra 2001-2004.

Han var medlem av «Kommunelovutvalget» 2013-2016 (NOU 2016:4).

Narud var styreleder i Lokalsamfunnsforeningen fra 2009 – 2021.

Han har vært landstyremedlem og senere arbeidsutvalgsmedlem i Landssammenslutningen av Vasskraftkommuner (LVK) fra 2009-2020 og medlem av bedriftsforsamlingen i Eidsiva Energi i 2005-2011 og 2016-2019.

KLIKK HER FOR Å SIKRE DIN PLASS

Flere byråkrater etter kommunesammenslåingen

0
Bilde generert med KI

I dag er det 71 færre kommuner enn hva det var for åtte år siden. Samtidig er det over 7000 flere kommunebyråkrater. Regjeringen sier at økning i ansatte totalt er grunnen.

Det sier tall P4 har fått fra kommunaldepartementet. Se saken hos P4 her.
https://www.lydenavnorge.no/p4/nyheter/ferre-kommuner-flere-byrakrater/artikkel/936972/

Bilde generert med KI

Skjevt om skatteutjevning

0
Erling Sande, Senterpartiet, Sogn og Fjordane

Skattesvake kommuner skal få mer penger til bedre skoler, god helse og verdig omsorg. Aftenpostens sak 1. juni om kraftkommuner skaper et skjevt bilde.

I saken skriver avisen om noen små kraftkommuner som får høyere inntekter, og skaper bilde av at det omfordeles fra store byer til små, rike kommuner. Det er ikke riktig.

https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/o36337/skjevt-om-skatteutjevning

Opptak webinar om inntektssystemet og lokaldemokrati

0

Her finner du mye nyttig informasjon om inntektssystemet.

Webinar om inntektssystemet og lokaldemokrati

0

Lokalsamfunnsforeningen arrangerer webinar for folkevalgte og kommunedirektører/rådmenn. Vi har fått statssekretær Ole Gustav Narud til å innlede på følgende tema:

  • Endringene i inntektssystemet og betydningen for diskusjonen om kommunestrukturen og om inntekter fra naturressursutnyttelse
  • Europarådets kommunal-kongress sin rapport om evalueringen av norsk lokaldemokrati.

Webinaret vil vare ca. en time og det er satt av tid til å stille spørsmål til statssekretæren.

Her er link for registrering:

pre-canned-default.png
Microsoft Virtual Events Powered by Teams
teams.microsoft.com

Vi ønsker både medlemmer og ikke medlemmer hjertelig velkommen på webinar, men håper selvsagt at flere kommuner kan tenke seg å melde seg inn i Lokalsamfunnsforeningen. Mer informasjon om foreningen finner dere på vår hjemmeside www.lokalsamfunnsforeningen.no 

Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon.

Med vennlig hilsen 

Svein Olav Agnalt
Leder Lokalsamfunnsforeningen
________________________________________________________________

Statssekretær Ole Gustav Narud

Gjestetaler

Statssekretær KDD

Ole Gustav Narud (Sp) ble statssekretær i Kommunal- og distrikts departementet 14. oktober 2021.

Han var inntil dette ansatt som amanuensis i økonomiske fag ved Høgskolen i Innlandet fra 1990-dd.

Narud er utdannet landbruksøkonom (cand agric) fra Norges Landbrukshøgskole 1985.

Han var ansatt som organisasjonssjef i Senterpartiets Hovedorganisasjon fra 1985-1990 og finanspolitisk rådgiver for Senterpartiets stortingsgruppe 2014-2015.

Ole Gustav Narud har vært ordfører i Åmot kommune fra 2003-2011 og fra 2015-2019, og medlem i kommunestyret i Åmot fra 1995.

Han har gjennomført Forsvarets Høgskole, totalforsvarskurset (TK30), høsten 2004.

Narud har vært fylkestingsrepresentant i Hedmark fra 1999-2003 og leder i Hedmark Senterparti fra 2001-2004.

Han var medlem av «Kommunelovutvalget» 2013-2016 (NOU 2016:4).

Narud var styreleder i Lokalsamfunnsforeningen fra 2009 – 2021.

Han har vært landstyremedlem og senere arbeidsutvalgsmedlem i Landssammenslutningen av Vasskraftkommuner (LVK) fra 2009-2020 og medlem av bedriftsforsamlingen i Eidsiva Energi i 2005-2011 og 2016-2019.

En stor seier – et mer rettferdig inntektssystem!

0
Jan Fridthjof Bernt, Lokalsamfunnskonferansen 2024.<br>Foto: Harald Lie

Foto: Harald Lie, Jan Fridthjof Bernt under Lokalsamfunnskonferansen 2024.

Regjeringen har lagt fram et nytt forslag til omfattende endringer i Inntektssystemet for kommunene. Lokalsamfunnsforeningen har kjempet i en årrekke for dette. De endringene som nå skjer er en stor seier for våre medlemskommuner og vår organisasjon. Erna Solberg sin regjering endret dette systemet i et målbevisst forsøk på å skremme og lokke flest mulig kommuner til å slå seg sammen. De fleste av disse endringene ble vedtatt med knapt flertall på Stortinget. To forslag peker seg i særdeleshet ut:

  • I 2017 innførte Høyre, Frp og en økonomisk straff for kommuner som ikke slo seg sammen med en nabokommune. Alle kommuner fikk tidligere et likt tilskudd på 21 millioner kr pr kommune for å dekke grunnleggende og faste kostnader for å kunne drive en kommune: basiskriteriet. Dette tilskuddet ble redusert med opptil 50% for små og mellomstore kommuner som ikke ville slå seg sammen med nabokommunene.
  • Samtidig innførte Høyre-regjeringen et «regionsentertilskudd» til kommuner som slo seg sammen og fikk mer enn 8000 innbyggere. Det ligger ingen faglige vurderinger til grunn for tilskuddet, og det er heller ikke foretatt noen vurderinger av om den sammenslåtte kommunen faktisk vil utgjøre et sterkere tyngdepunkt i sin region. Inntektssystemutvalget omtalte dette tilskuddet slik: «Utvalget anser at regionsentertilskuddet i sin nåværende form mangler faglig begrunnelse og anbefaler at tilskuddet avvikles.»

Regjeringen avvikler nå ordningen med gradering av basistilskuddet. Alle kommuner har de samme, faste kostnadene ved å være en kommune, og Regjeringen mener dette er en ufrivillig kostnad som bør kompenseres fullt ut gjennom utgiftsutjevningen. Regjeringen fjerner også regionsentertilskuddet i tråd med anbefalingen fra utvalget.

Regjeringen gjennomfører flere endringer i inntektssystemet for å redusere de urettferdige inntektsforskjellene mellom kommunene i landet. Forslagene som er varslet gir en sterk omfordeling og setter alle kommuner bedre i stand til å løse sine mange oppgaver.

Regjeringen avviser å trekke inn nye typer inntekter i inntektsutjevningen. Inntektssystemutvalget foreslo i sin NOU å inkludere havbruksinntekter, produksjonsavgift for vindkraft, salg av konsesjonskraft og eiendomsskatt på kraft og petroleumsanlegg, og utjevne disse i en egen utjevningsordning. Dette forslaget følges ikke opp, og Regjeringen foreslår ingen endringer i hvilke inntekter som skal utjevnes mellom kommunene. Dette er ulike inntekter som blant annet skal kompensere kommuner for til dels omfattende naturinngrep. Regjeringen mener det er viktig at kommunene beholder inntekter som bidrar til det grønne skiftet, og vil derfor ikke utjevne naturressursinntektene.

Samlet sett har regjeringen lagt fram et omfattende forslag til reform av inntektssystemet for kommunene som vil gi en rettferdig omfordeling slik også Lokalsamfunnsforeningen har arbeidet for siden 2015.

Svein Olav Agnalt,
Leder Lokalsamfunnsforeningen

PROGRAM og PÅMELDING -Lokalsamfunnskonferansen 2024

0

Lokalsamfunnsforeningen i Norge arrangerer hvert år sin «Lokalsamfunnskonferanse» der vi setter demokratiet på dagsordenen med interessante tema og innledere.

Neste års konferanse blir en av de første mulighetene nye og gamle folkevalgte har mulighet til å møtes, bli kjent samt lære av hverandre.

Den årlige Lokalsamfunnskonferansen blir den 15.-16. januar 2024 på Radisson BLU hotell, Gardermoen, med fysisk deltakelse.

Konferansen arrangeres i samarbeid med Fagforbundet, Politiets Fellesorganisasjon og Pensjonistforbundet.


Konferanseavgift kun 2100,- (begge dager inkl. lunch mandag)

Eva Nordlund, kommentator i Nationen Ansvarlig for «Nordlunds kvarter» på Nationen-tv i forkant av kommunevalget 2015.

Konferansen ledes også i år av Eva Nordlund, journalist og kommentator i Nationen.

Se denne videoen hvis det oppstår problemer når du skal melde deg på. Her viser vi også hvordan du bestiller hotellrom med rabattkode👍

PROGRAM

Mandag 15.januar

0915- 1000 Innsjekking 

1000 – Åpning v/Svein Olav Agnalt, Leder Lokalsamfunnsforeningen 

1010  KLP presenterer UNG UTOPI,

            Gro Myking, Konserndirektør for kommunikasjon og marked                                                                             

I UNG UTOPI skal 11 syvendeklasser fra hele landet møtes i Oslo 22.- 24. september 2024 for en opplevelse utenom det vanlige. Her skal de samle og styrke stemmene i refleksjon om hva slags lokalsamfunn de ønsker seg i fremtiden, og hva de selv kan gjøre for å skape det.

1020    Hvordan kan vi redde kommunen som en troverdig lokalpolitisk arena?        

            Jan Frithjof Bernt, Professor Emeritus                                                                             

10.55   Det skal ikke lønne seg å ofre lokaldemokratiet   

            Ruralis v/Kristian Borch, Professor Aalborg Universitet                                                                             

11.10   Dialog med salen

1145-1200        Beinstrekk / Mingling 

1200    Hvordan få et mer riktig / rettferdig inntektssystem

            Erling Sande, Statsråd Kommunal- og Distriktsdepartementet                                                                             

1215    Øker forskjellene mellom kommunene?

            Hvordan realisere målsettingen om likeverdige tjenester?

            Alexander Berg Erichsen, rådgiver Fagforbundet

1230-1330 Lunch

1330    Regulering av vindkraft i lys av vannkraftverkreguleringen 

            -Hvordan påvirkes de enkelte kommuner?

            Stein Erik Stinessen, Advokat møterett Høyesterett

1345    Paneldebatt m/spørsmål fra salen                                                                             

            Heidi Greni, Stortingsrepresentant (SP)

            Thobias Drevland Lund, Stortingsrepresentant (R)

            Birgit Oline Kjerstad, Stortingsrepresentant (SV)

            Birgitte Gulla Løken, Ordfører Larvik (H)

            Rune Støstad, Stortingsrepresentant / Medlem av kommunalkomiteen (AP)

            Sigurd Rafaelsen, Leder i Naturressurskommunene (AP)            (Invitert)

           

1415 – 1425 Beinstrekk / Mingling 

1425    Status for oppløsning – Viken- Vestfold/Telemark- Troms/Finnmark

            Hva er status i Finnmark etter deling? – Wenche Pedersen, Ordfører i Vadsø

            Hva er status i Haram etter deling? – Vebjørn Krogsæter, Ordfører Haram                    

            Hvem er overkjørt -Søgne/Kristiansand? – Nils Aarsæther, Dr.philos. og professor emeritus 

1445    Leder i Fagforbundet Mette Nord hilser konferansen

1455    Generalistkommuneutvalget

            –Hva var bakgrunnen for mindretallets innstilling

            Sidsel Schade -Enhetsleder Fagforbundet / Medlem av Generalistkommuneutvalget

            Hva kan vi forvente hvis Høyre kommer i posisjon i 2025?

            Tom Georg Indrevik, ordfører i Øygarden (H) og leder av Høyres Kommunalutvalg

1525    Paneldebatt:

            Gunn Marit Helgesen, Leder i KS

            Mette Nord, Leder i Fagforbundet

            Kamilla Thue, Ordfører Eidskog (Ap)

            Tom Georg Indrevik, ordfører i Øygarden (H)

            Ole Gustav Narud, Statssekretær KDD

            Wenche Pedersen, Ordfører i Vadsø (Ap)

            Ida Lindtveit Røse, nestleder Krf

1555-1610 Beinstrekk / Mingling 

1610    Beredskap i lokalt perspektiv  – Hva står vi overfor?      

            Robert Mood, Tidligere general i Forsvaret og president i Norges Røde Kors. Nå seniorrådgiver og foredragsholder.

            Solveig Vestenfor, Ordfører Ål kommune

            Anne Rygh Pedersen, fagdirektør fra DSB

1655    Samtale:

            Robert Mood, Tidligere general i Forsvaret og president i Norges Røde Kors. Nå seniorrådgiver og foredragsholder.   

            Solveig Vestenfor, Ordfører Ål kommune

            Anne Rygh Pedersen, Fagdirektør DSB

            Elisabeth Vik Aspaker, Statsforvalter Troms & Finnmark

            Jan Davidsen, leder Pensjonistforbundet

            Ørjan Hjortland, nestleder Politiets Fellesforbund

1730    Slutt

1930 – Felles middag m/kåseri v/Sigbjørn Johnsen, Tidl. Statsråd og Statsforvalter                   

Tirsdag 16.1

0900    Ord for dagen -Siri Blichfeldt

0910    Kommunen som utvikler  -Muligheter og begrensninger  

              Ole Gustav Narud, Statssekretær KDD

            Fiskerienes betydning for kystkommuner

            Torbjørn Trondsen, dr. scient i fiskerivitenskap og styreleder i Kystens tankesmie

            Landbruket som næring – og betydningen for kommuner

            Svenn Arne Lie, Statsviter og forfatter

            Hvordan ser næringslivet på kommunen som utvikler?

            Jan Ludvig Andreassen – sjefsøkonom Eika

1015    Paneldebatt  -Hva ønsker vi / hvilket mål har vi?

            Olav Breivik, næringslivsleder / Leder Viken Skog / Tidligere ordfører Hobøl                 

            Torbjørn Trondsen, Dr. scient i fiskerivitenskap og styreleder i Kystens tankesmie         

            Svenn Arne Lie, statsviter og forfatter                                                                         

            Petter Sortland, Ordfører Høyanger (Ap)

            Kamilla Thue, Ordfører Eidskog

            Geir A. Iversen, Stortingsrep SP                         (Invitert)

1100 – Utsjekk 

1130 – Åpent tema (politisk debatt)

1230    Oppsummering av konferansens tema

            v/ Per Olaf Lundteigen, stortingsrepresentant (SP)

1300 – Slutt

Se denne videoen hvis det oppstår problemer når du skal melde deg på. Her viser vi også hvordan du bestiller hotellrom med rabattkode👍

15.-16. januar: Sett av datoene for Lokalsamfunnskonferansen 2024

0

Sett av datoene 15.-16. januar 2024 allerede nå i din kalender!

Lokalsamfunnsforeningen i Norge arrangerer hvert år sin «Lokalsamfunnskonferanse» der vi setter demokratiet på dagsordenen med interessante tema og innledere.

Neste års konferanse blir en av de første mulighetene nye og gamle folkevalgte har mulighet til å møtes, bli kjent samt lære av hverandre.

Den årlige Lokalsamfunnskonferansen blir den 15.-16. januar 2024 på Radisson BLU hotell, Gardermoen, med fysisk deltakelse.

Konferansen arrangeres i samarbeid med Fagforbundet, Politiets Fellesorganisasjon og Pensjonistforbundet. I  2024  vil KLP delta for å presentere sitt arrangement «UNG UTOPI» der 10 stk 7.klasser fra hele Norge deltar.

Fokus på konferansen blir blant annet :

Inntektssystemet for kommunene

Kommunen som næringsutvikler

Generalistkommuneutvalget

Ny runde med kommunereform?

Lokal beredskap

Hvordan styrke folkestyret?

 

 

Blant innlederne finner du:

Robert Mood

Tidligere generalinspektør i hæren og tidligere president for Røde Kors, Robert Mood (Foto: Agnete Brun)

 

Jan Fr. Bernt

Professor Emeritus Jan Frithjof Bernt (Foto: Scanpix)

 

Erling Sande

Statsråd Erling Sande (Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor)

 

Mette Nord

Forbundsleder Fagforbundet,Mette Nord (Foto: Birgit Dannenberg)

 

Jan Ludvig Andreassen

Sjeføkonom EIKA, Jan Ludvig Andreassen (Foto: NTB)

 

Møteleder er

Eva Nordlund 

 

Eva Nordlund, Journalist og kommentator i Nationen (Foto: eget bilde)

 

Programmet er ennå ikke  100 % fastlagt – men vi garanterer interessante temaer og at du treffer hyggelige mennesker.

Detaljert program med spennende temaer og innledere vil snart bli publisert her på vår webside og Facebook-side, så sett av datoene allerede nå.

 

Vi kommer snart tilbake med mer info!

Hold deg oppdatert og følg oss på Facebook:

www.facebook.com/Lokalsamfunnsforeningen

UNG UTOPI: Et samarbeidsprosjekt mellom KLP og Lokalsamfunnsforeningen m.fl.

0
Foto: Chang Duong

UNG UTOPI: Lokalsamfunnsverksted med kunst og kultur som inspirasjon.
For 7. klasser fra hele landet i Bjørvika i Oslo.

Søndag 22.- tirsdag 24. september 2024 

Ung utopi er et samarbeidsprosjekt mellom KLP, Lokalsamfunnsforeningen, Munchmuseet, Deichman, Den Norske Opera & Ballett, Nord Universitet og Nord Universitet/Bodø kulturhovedstad 2024.

I UNG UTOPI skal 11 syvendeklasser fra inviterte kommuner fra hele landet møtes i Oslo 22.- 24. september 2024 for en opplevelse utenom det vanlige. Her skal vi samle og styrke stemmene deres i refleksjon om hva slags lokalsamfunn de ønsker seg i fremtiden, og hva de selv kan gjøre for å skape det.

Gjennom møter med andre unge fra hele landet og inspirert av kunst og kulturopplevelser på Deichmann, Munchmuseet og Operaen, vil vi legge til rette for at deltakerne får nye erfaringer, impulser og perspektiver. Dette vil de ta med seg inn i et felles Utopiverksted. Der skal de diskutere hva de mener er viktige verdier for fremtidens lokalsamfunn, og hvordan de kan bidra til å styrke disse verdiene i sine lokalsamfunn.

Resultatene skal de ta med seg hjem, videreutvikle – og dele med sine lokale folkevalgte.

 

Hva er bakgrunnen for dette prosjektet?

En verden med stadig mer krig og uro og mindre demokrati, klima- og naturkrise, lokalsamfunn med en krevende demografiutvikling med eksplosjon av eldre pleietrengende og samtidig fall i antall yrkesaktive.

Lokalsamfunnsutvikling her i landet fremover vil kreve utvikling og testing av helt nye virkemidler og politikk, noe som ikke nødvendigvis handler om økte ressurser, men om et bredt ordskifte og praktisk utprøving av nye typer virkemidler Det er et stort behov for nytenkning. Det å ha lokal identitet er viktig for folks trivsel og kan virke mobiliserende på lokalt engasjement. (ref. NOU 15 2020 det handler om Norge, KS Partnerskap for radikal innovasjon)

I 2021 gjennomførte Nord Universitet, KS og KLP utopiverksteder i samarbeid med syv norske kommuner. Utopiverksteder er en metode for deltakende samfunnsutvikling for både å utvikle spennende prosjekter og ikke minst for å utvikle meningsfulle relasjoner mellom mennesker som er selve livsnerven i alle lokalsamfunn. Verkstedene i 2021 resulterte i en rapport som sier noe om hva som kjennetegner gode liv der man bor og hva som skal til for å vekke engasjement for lokalsamfunnsutvikling.

 

Fremtidstroen faller blant unge under 30 år – og stadig flere unge faller utenfor jobb og utdanning, noe som forsterker den krevende demografiutviklingen.

Vi har alt å vinne på de unges deltakelse i samfunnet og ungt utenforskap er et av de viktigste satsningsområdene for kommunene framover (KS Partnerskap for radikal innovasjon) Derfor ønsker vi å styrke utopiverkstedrapporten med stemmen til de unge.

De store samfunnsutfordringene som ligger foran oss kan ingen kommune eller institusjon løse alene, samarbeid mellom ulike aktører og forvaltningsnivåer er viktig. Ung utopi er et samarbeidsprosjekt mellom KLP, Munchmuseet, Deichman, Den Norske Opera & Ballett, Nord Universitet og Bodø kulturhovedstad 2024. For alle disse virksomhetene står samfunnsoppdragene tydelig og sterkt.

 

Vi skal gjennom prosjektet gi de unge en tydeligere stemme, hjelpe dem til å formulere sin visjon for sitt lokalsamfunn, og gi dem mot til å ta konkrete grep og skape handling.

Et tilsvarende opplegg skal gjennomføres som en del av åpningen av kulturhovedstadsåret i Bodø i januar 2024. Kunst og kultur-opplegget skal testes allerede 18. september 2023.

På vegne av KLP

Vennlig hilsen

Lokalsamfunnsforeningen

 

Svein Olav Agnalt                                            Ronald Berntzen

Leder                                                              Rådgiver

Høringssvar NOU 2023:9 Generalistkommunesystemet

0

Lokalsamfunnsforeningen har avgitt høringssvar til NOU 2023:9  Generalistkommunesystemet – Likt ansvar – ulike forutsetninger

Høringssvaret kan gjerne benyttes av andre (f.eks kommuner) som grunnlag -eller inspirasjon for egne uttalelser.

Uttalelsen kan leses i sin helhet nedenfor, eller:

KLIKK PÅ LENKEN FOR Å LASTE NED HØRINGSSVARET SOM PDF

SEND INN HØRINGSSVAR HER

 MERK: Frist for å levere høringssvar er 01.10.2023

 

LOKALSAMFUNNSFORENINGENS HØRINGSSVAR

Lokalsamfunnsforeningen arbeider for et sterkt lokaldemokrati, desentralisert innflytelse og desentraliserte tjenester for innbyggerne. Foreningen er motstander av tvangssammenslåing av kommuner og er engasjert i samfunnsdebatten om forhold som styrker små- og mellomstore kommuners muligheter for videreutvikling basert på oppdatert kunnskap.

Lokalsamfunnsforeningen støtter utvalget om å videreføre generalistkommuneprinsippet. Foreningen støtter også en aktiv politikk med veiledning om gode måter kommuner kan samarbeide på, og at staten skal ha en aktiv rolle slik at kommuner kan ivareta rollen som tilrettelegger for en god lokal samfunnsutvikling og et godt næringsliv. Foreningen mener, blant annet ut fra dette, at det ikke er behov for å knytte generalistkommuneprinsippet til kommunestørrelse. Videreføring av dette krever en bredere tilnærming og samspill med andre departement enn det enkle svaret «større kommuner».

 

Generalistkommuneprinsippet og kommunestørrelse

Lokalsamfunnsforeningen støtter utvalget sin konklusjon om at generalistkommuneprinsippet videreføres. Lokalsamfunnsforeningen er fornøyd med at utvalgsrapporten i all hovedsak støtter at dagens generalistkommuner – fra distriktskommunen Utsira til storkommunen/fylkeskommunen Oslo, har greid utfordringene dette medfører. Det viser at generalistkommunen på nyskapende vis har maktet å ta inn over seg et mye større mangfold av oppgaver enn det en tenkte var mulig. Ifølge Professor Yngve Flo skyldes suksessen en «demokratisk forankring i den berørte befolkningen».[1]

På linje med utvalget mener Lokalsamfunnsforeningen at generalistkommuneprinsippet er en nødvendig forutsetning for en styrket nasjonal beredskap og bærekraft i samfunnet.[2] Det er derfor viktig at alle områder i samfunnet fortsatt bygger opp om dette prinsippet, og at blant annet spørsmålene om oppgavefordeling og finansiering av kommuner og fylker også sees i en slik sammenheng – og helt uavhengig av kommunestørrelse. Forutsigbare rammebetingelser for kommuner er en forutsetning, men også bolig-, utdannings- og distriktspolitikk vil ha avgjørende betydning, noe som krever samarbeid mellom departementene. På denne bakgrunn er foreningen ikke enig med flertallet i utvalget om at generalistkommuneprinsippet framover nærmest vil kreve en aktiv politikk for større kommuner. Foreningen støtter derimot mindretallet i utvalget som påpeker at en slik konklusjon ikke har dekning i kunnskapsgrunnlaget.[3]

 

Kommunestørrelse og folkestyre

Lokalsamfunnsforeningen mener det skjemmer utvalgsrapporten at den stedvis er preget av synet om at middelsstore og store kommuner er de egentlige kommunene, de som bør satses på for å skape økonomisk vekst i Norge, og at mindre og små kommuner nærmest ikke er «bra nok».[4] Slik er for eksempel kommunene rangert ut fra størrelse når lovoppfyllelse i forhold til tjenester er analysert, mens det ikke er presentert slike rangeringer ut fra størrelse når det gjelder tillit.[5] Unntaket er tabellen som viser valgdeltakelsen ved siste kommunevalg. I små kommuner med mindre enn 2 000 innbyggere var valgdeltakelsen på nesten 72%, i kommuner med mellom 2 000 og 5 000 innbyggere på 67%, mens større kommuner hadde lavere valgdeltakelse. Kommuner med mellom 20 000 og 50 000 innbyggere hadde den laveste valgdeltakelsen på rundt 62%, mens 65 % brukte stemmeretten i kommuner med mer enn 50 0000 innbyggere.[6] Valgdeltakelsen er altså langt høyere i små og mindre kommuner enn i større. Det er et viktig argument for et sterkt lokaldemokrati.

Antallet kommuner har betydning for antallet folkevalgte representanter. Hvis vi ser dette over tid, ser vi en kraftig reduksjon. Statistikken fra SSB viser at antallet folkevalgte til kommunestyrer er redusert med 4 436 representanter i perioden 1979 til 2019. Ved kommunevalget i 2019 ble 9 336 valgt som kommunestyrerepresentanter, mot 13 772 i 1979. Sterkest reduksjon er det mellom 2015 og 2019-valget. Reduksjonen på 1 285 kommunestyrerepresentanter sammenfaller med at antallet kommuner ble redusert fra 426 til 356.

 

Antallet direkte valgte kommunestyrerepresentanter:

Kilde: SSB, Statistikkbanken 8.9.2022

 

Når vi samtidig vet at antallet innbyggere i Norge har økt fra 4,1 millioner i 1979 til 5,3 millioner i 2019, betyr det at det representative demokratiet er svekket også som følge av befolkningsvekst.[7]

Lokalsamfunnsforeningen gjør dessuten oppmerksom på viktigheten av at begrepet «folkevalgt» ikke utvannes. I den opprinnelig vedtatte kommuneloven i 2018 var mange flere personer omfattet av definisjonen folkevalgt, fordi begrepet var knyttet til «folkevalgt organ». Dette ble det reagert på, blant annet fordi det ville innebære at ikke-valgte personer ville avgjøre om en sak skal holdes for lukkede dører.[8] En slik adgang ville kunne svekke tilliten til folkevalgt styre. Loven ble endret i innskjerpende retning i 2019 og fikk et eget avsnitt hvor «folkevalgt» nå er konkret definert.[9]

 

Kommunestørrelse og tillit 

Lokaldemokratiundersøkelsen fra KS fra 2013 viser tydelig at innbyggerne opplever at de har større innflytelse og bedre kontakt med de folkevalgte og ansatte i små kommuner, og at denne effekten avtar med kommunestørrelse. Dette er trolig en del av bakgrunnen for høyere valgdeltakelse i de mindre kommunene. En ferskere rapport fra 2020 viser en nedgang i tilliten til lokaldemokratiet.[10] Det er urovekkende hvis dette er rett. OECD rapporter viser imidlertid at tilliten til myndighetene i Norge generelt er høy sammenlignet med andre land.

Størrelse på kommunen har imidlertid betydning for tilliten til lokaldemokratiet, noe som bekreftes av forskning. Danmark gjennomførte en storslått strukturreform i 2007 som endte med bare 98 kommuner og fem regioner. I ettertid viser undersøkelser i Danmark at tilliten til lokalpolitikere ble sterkt svekket, det skjedde en betydelig sentralisering av tjenestene og tilfredsheten hos innbyggerne ble kraftig redusert.[11]

Vi har vist hvordan antallet folkevalgte blir redusert ved kommunesammenslåing. Hvor mange folkevalgte det er i en kommune, har betydning for hvordan kommunen kan ivareta både de lovpålagte oppgavene, men også de generelle oppgavene som er knyttet til samfunns- og næringsutvikling.[12] Konsekvensene av reduksjon i antallet lokale folkevalgte var lite debattert da Regjeringen Solberg gjennomførte kommunereformen i 2014. Solbergs oppmerksomhet var rettet mot å redusere antallet kommuner fra 428 til nærmere 100 «robuste» kommuner.[13] Mange fryktet både lengre avstand til viktige tjenester og avfolking av distriktene. Resultatet ble da heller ikke en reduksjon til 100 kommuner, men til 356. I alt 11 kommuner ble tvangssammenslått, altså mot innbyggernes vilje.

Det trengs tillit for at kommuner som institusjon skal ha legitimitet i befolkningen. Kommuner styres av lokale folkevalgte for å fremme utviklingen av de respektive områdene. Lokale politikere er de som kjenner kommunen og er nær befolkningen som har valgt dem. Når kommuner slås sammen med tvang, enten direkte eller ved at rammebetingelsene svekkes på en måte som reduseres kommunenes handlefrihet vesentlig, svekkes tilliten til det folkevalgte systemet. Dette er sannsynligvis erkjent av de som har vært sterke tilhengere av større kommuner, siden det nå bare snakkes om frivillig sammenslåing. Men dersom «frivillig» sammenslåing ikke bygger på fakta eller objektive vurderinger, vil det ganske sikkert komme krav om oppløsning av både tvangssammenslåtte og frivillig sammenslåtte kommuner framover.

 

Kommunestørrelse og tjenester

Det har vært stilt spørsmål ved små kommuners evne til å «levere» på vitale tjeneste- og forvaltningsområder. Utvalget har undersøkt flere lovpålagte tjenester og i hvilken grad kommuner oppfyller lovkravene. Her kommer mange små kommuner dårligere ut enn flere større. Én viktig forklaring som gis er at det er vanskelig å få fatt i nok kompetent personell, som er særlig aktuelt når det gjelder dette pleie og omsorg. Imidlertid er dette en nasjonal utfordring, hvor også større kommuner har utfordringer. Med en aldrende befolkning og økt konsentrasjon av befolkningen i sentrale strøk, må det gjøres flere politiske tiltak, hvorav noen ikke bare er spesielle for de små og mindre kommunene. De demografiske framskrivningene som SSB har gjort,[14] er ikke en fasit, men et verktøy som politikerne kan bruke for å påvirke utviklingen i ønsket retning.

En liten digresjon fra en kommune som Oslo er at det også her snakkes om ønske om mer desentraliserte tjenester. Bakgrunnen er at det kan oppleves som langt å reise for pårørende som vil besøke sine eldre på sykehjem, som er organisert slik at de kan ligge langt unna hjemadresse.

 

Kommunestørrelse og samarbeid

Solbergregjeringens kommunereform tok det nærmest for gitt at problemer knyttet til rekruttering og kompetansebygging ikke kunne la seg løse med en desentralisert kommunestruktur. Nyere forsknings- og utredningsarbeider peker imidlertid på viktigheten av å forstå mindre kommuners særegne arbeidsformer, og muligheten for å bygge på disse i en videreutvikling av mindre, men mer robuste, kommunale enheter. Ut fra blant annet dette må det tas høyde for at mindre kommuner som kan ha utfordringer med å oppfylle enkelte lovpålagte krav, i virkeligheten kan levere tjenester som reelt sett ikke er dårligere (eller reelt sett kan være bedre) enn i større kommuner som har mer omfattende systemer for dokumentasjon, rapportering og lignende.

Telemarksforsknings rapport «De gode hjelperne» (TF 9/2019) viser den evnen småkommuner har utviklet til samarbeid, både på tvers og oppover i systemene. NORCE-rapporter om distriktskommunens rolle som næringsutvikler (8/2020) og i utviklingen av arealstrategier i kommunal planlegging (9/2021) viser det samme: Små kommuner kan ikke bygge store fagmiljøer, men kan oppnå gode resultater ved sin kompetanse på å utnytte ulike typer samarbeidsløsninger.  I den nye kommuneloven er det ryddet opp i de ulike paragrafene om kommunenes samarbeidsformer. Med disse presiseringene er det gjort lettere for kommuner å inngå samarbeid der det er hensiktsmessig.

Det har også vært stilt spørsmål ved om interkommunalt samarbeid er et demokratisk problem. Kommunelovutvalget understrekte imidlertid at kommunene i utgangspunktet kan samarbeide etter sine egne behov og behovene i den enkelte region. Kommunene kan også velge å samarbeide om én og én funksjon, og samarbeidet kan avsluttes når kommunene selv ønsker det, innenfor de rammer de gjensidig har forpliktet seg til. Interkommunalt samarbeid innebærer også at kommuner lærer av hverandre og får et bedre potensial til å finne helhetlige løsninger som gagner alle. På denne bakgrunn understreket Kommunelovutvalget at «Slike samarbeid gir både muligheter og utfordringer til kommunene, men det synes ikke å være grunnlag for å hevde at interkommunalt samarbeid bidrar til en svekkelse av legitimiteten til kommunene». Et annet poeng er at utvalgsrapporten viser at det er de store kommunene som har flest interkommunale samarbeid, ikke de små og mindre.[15] Mange av de oppgavene det samarbeides om, er i mindre grad gjenstand for direkte politiske beslutninger, slik som for eksempel en del tekniske tjenester, administrative støttefunksjoner og barnevern. En del av fellesoppgavene kan også bli mer synlige for det politiske nivået når de løftes fra administrativ styring internt i den enkelte kommunen til sammensatte organer mellom flere kommuner. Lokalsamfunnsforeningen kan alt i alt ikke se at det foreligger noen grundig forskningsmessig evidens for at de interkommunale ordningene reelt sett og i sum skaper demokratisk underskudd.

Lokalsamfunnsforeningen støtter utvalgets forslag om at staten kan bidra aktivt og veilede for å få til gode interkommunale samarbeid. Alt skulle ligge til rette for det.

 

Folkevalgt styring i tre-nivå modellen

Den norske kommunestrukturen bygger på tre forvaltningsnivåer og en omfattende omfordeling av ressurser for at innbyggerne i velferdsstaten skal kunne motta likeverdige tjenestetilbud over hele landet. Norge har et bosettingsmønster som gjør at det vil være nødvendig med en variert kommunestruktur.

Regionreformen, med sammenslåing av fylker, ble iverksatt av et politisk stortingsflertall og uten særlig debatt på forhånd. 19 fylker ble til 11 fra 1. januar 2020, blant annet som følge av at ni fylker ble slått sammen til fire på tvers av fylkestingenes egne vedtak. I tida etter har det blitt større fokus på viktigheten av fylker, geografi og oppgavefordeling. Resultatet er at tre storfylker oppløses fra 2024 og at antallet fylker øker fra 11 til 15, etter at Troms/Finnmark, Vestfold og Telemark og Viken da vil være formelt oppløst.

Under debatten om kommunereformen har partiene Høyre og Fremskrittspartiet vært tydelige på at de ønsker en grunnleggende endring av dagens struktur. De vil også primært fjerne fylkeskommunene og overføre oppgavene til primærkommunene. Argumentet er fremmet på nytt på Høyre sitt landsmøte i mars 2023.

En omorganisering av Norge til en «to-nivå modell» vil være en særdeles radikal reform. En omfattende omorganisering i form av to folkevalgte nivå i stedet for tre vil være svært kostbart og sentraliserende, og vil svekke tilliten til institusjonene. En slik endring av det etablerte norske systemet er ikke utredet, og vil høyst sannsynlig utløse behov for en svært omfattende kommunesammenslåing.

Ingen land som det er naturlig å sammenligne seg med har organisert seg på en slik måte. Lokalsamfunnsforeningen mener det ikke er behov for en slik reform, og vil advare mot den.

 

Opprettholdelse av distriktene – og sikkerhet og beredskap

En desentralisert kommunestruktur er helt avgjørende for opprettholdelse av bosetting og næringsliv i hele landet. Det krever samarbeid mellom flere departementet og vil omfatte alle samfunnsområder, men spesielt viktig for kommuner er bolig- og utdannings- og ulike distriktspolitiske virkemidler. I den sammenheng har Lokalsamfunnsforeningen merket seg at det nå skjer politiske innstramminger som gjør at det ikke blir så enkelt å legge ned høyskoleutdanninger i distriktene. Det er også varslet flere tiltak i Distriktsmeldingen som nylig ble lagt fram.[16] Foreningen ser at potensialet for en desentralisert utvikling av ressursbaserte næringer er stort, men det krever samfunnsstrukturer som kan sikre både velferdstilbud, trivsel og opplevelser for alle som direkte eller indirekte er knyttet til disse næringene.

Demografiutvalget (NOU 2020:15) peker på store utfordringer knyttet til en aldrende befolkning i distriktskommunene. Samtidig viser Distriktsnæringsutvalget (NOU 2020: 12) at veksten i mange distriktskommuners næringsliv er betydelig, med et stort behov for import av utenlandsk arbeidskraft. Lokalsamfunnsforeningens vurdering er at denne samfunnsbyggingen best kan drives og styres av befolkningen selv, gjennom en folkevalgt kommuneinstitusjon – en generalistkommune som evner å ivareta bredden i det potensiale og de utfordringer som framtidens distriktssamfunn står overfor. Fratas distriktskommunene ansvar på ett eller flere vitale tjenesteområder, innebærer det ingen avlastning, men et større koordineringsproblem.

Den nye verdenssituasjonen, med krig og usikkerhet, gjør også at lokal beredskap blir viktig.

 

Kommuner og «handlingsrom»

Et viktig moment i utredningen som Lokalsamfunnsforeningen er positiv til, er en mer planbasert styring i norske kommuner. Siden 2008 har det vært et obligatorisk krav om at kommuner skal utarbeide en kommunal planstrategi for funksjonstida til de folkevalgte som er 4 år. Muligheten til å kunne grunngi og forklare politiske vedtak ved å vise til et slikt styringsgrunnlag er ikke godt nok utnyttet, og det er tatt til orde for å bruke dette styringsgrunnlaget mer aktivt. En slik styringsplattform vil både videreføre, konkretisere og ta inn valgløftene i den lokalpolitiske hverdagen, og vil være nyttig for både lokalpolitikere og innbyggere.[17]

Lokalsamfunnsforeningen har også merket seg at utvalget peker på en bekymringsfull utvikling. Det vises til en rapport fra 2022 hvor nesten halvparten av de spurte folkevalgte mener at det er administrasjonen og ikke politikerne som utformer politikken. Lokalpolitikere mener videre at administrasjonen i kommunene ikke er flinke nok til å synliggjøre lokalt handlingsrom.[18] Dette kan dreie seg om flere handlingsrom. Men ett av dem er i hvert fall et stort ubrukt handlingsrom innenfor EØS-avtalen når det gjelder kommuners muligheter til å unngå anbud for å drifte egne tjenester og egne oppgaver selv.[19] Tidligere sjefsøkonom i LO Stein Reegård har uttalt at både angsten for å gjøre feil og feilaktig bruk av regler for politiske formål kan føre til at politikere ikke tør å velge offentlig egenregi eller inngå langsiktig samarbeid med ideelle aktører.[20] I den sammenheng minner foreningen om at NHO, som støttet Høyres målsetting om at 100 kommuner er nok i Norge, argumenterte med at bare store kommuner har markedsgrunnlag for at kommersielle aktører kan konkurrere med det offentlige.

 

Oppsummering

Lokalsamfunnsforeningen støtter utvalgets konklusjon om at generalistkommuneprinsippet videreføres. Lokalsamfunnsforeningen er fornøyd med at utvalgsrapporten i all hovedsak bekrefter at dagens generalistkommuner – fra distriktskommunen Utsira til storkommunen/fylkeskommunen Oslo, har greid utfordringene dette medfører.

Generalistkommuneprinsippet styrker nasjonens beredskap og bærekraft. Det er derfor viktig at alle områder i samfunnet bygger opp om dette prinsippet. For kommuner og fylker må struktur, oppgavefordeling og inntektssystem sees i sammenheng. Lokalsamfunnsforeningen mener at en desentralisert kommunestruktur, med opprettholdelse av bosetting og næringsliv i hele landet, er helt avgjørende i denne sammenheng. Dette er også prinsipper som er godt forankret internasjonalt, både gjennom Europa charteret som Norge ratifiserte i 1989 og FN sitt bærekraftmål.

Kommunene vil være ulike i folketall, utstrekning, klima, topografi og sosialt og økonomisk. Dette mangfoldet er verdifullt og stiller krav til fleksibilitet og frihet til å velge organisering og tilpasning i den enkelte kommunes oppgaveløsning. Lovgivningen må være tilpasset dette mangfoldet, men alle kommuner må være underlagt den samme lovgivningen. Det er ikke hensiktsmessig å gjøre oppgavefordelingen mer uoversiktlig eller komplisert.

Den norske generalistkommunen utgjør grunnmuren i vårt demokratiske styringssystem. Kommuner og fylkeskommuner er institusjoner styrt av lokale folkevalgte for å fremme utviklingen av sine respektive områder.[21] En vesentlig forutsetning for at slike institusjoner skal fungere godt er at de har legitimitet og bygger på tillit og er tilstrekkelig finansiert til å kunne ivareta oppgavene sine.

 

 

Oslo,  29. juni  2023

 

Svein Olav Agnalt /s.                                    Harald Lie /s.

Leder                                                             Nestleder

 

 

 

 

 

 

[1] NOU 2023:9 s. 30

[2] Prinsippet er godt forankret internasjonalt både gjennom Europa charteret som Norge ratifiserte i 1989 og FN sitt bærekraftmål

[3] Særmerknad i NOU 2023:9 Generalistkommuneprinsippet; s. 227

[4] Dette forståelsen sammenfaller med en rapport fra 2014, hvor Professor Jørn Rattsø på oppdrag for NHO og Akademikerne, argumenterte for en byreform, og at de 20 største byregionene slik vil sikres en minstestørrelse på 70-80 000 innbyggere (SØF-rapport nr. 2/14).

[5] NOU 2023:9 ss. 70, 79-)

[6] NOU 2023:9, figur 5.1 s. 70

[7]Antall innbyggere; 4 066 134 i 1979 og 5 328 212 i 2019,

https://www.ssb.no/statbank/table/06913/tableViewLayout1/

[8] https://lovdata.no/dokument/LTI/lov/2018-06-22-83/KAPITTEL_3-1#§5-1 – § 5-1, se også innvendingene i Fagforbundets høringssvar til NOU 2016:4 Ny kommunelov; https://www.regjeringen.no/contentassets/6ac60a0202034a148949f96862f7d2ae/fagforbundet.pdf?uid=Fagforbundet

[9]  https://lovdata.no/dokument/LTI/lov/2019-06-21-55 – Lov om endringer i kommuneloven 2018 (retting av inkurier m.m.)

[10] NOU 2023:9 s. 75-75

[11] NOU 2023:9 tabell 8.1 s. 161 og ss. 166, 187 og 190

[12] Nils Aarsæther; «Kommunereform og innsats for lokal samfunnsutvikling» i Folkestyre eller elitestyre, Alf-Inge Jansen og Bjarne Jensen (red) 2016

[13] Se flere artikler i Alf-Inge Jansen og Bjarne Jensen (red); Folkestyre eller elitestyre? Kommunereform i perspektiv, Res Publica 2016

[14] NOU 2020:15 Det handler om Norge, s. 32-33

[15] NOU 2023:9 s. 58

[16] Meld.St. 27(2022-2023)

[17] Karoline Jacobsen Kvalvik og Nils Aarsæther; Planstrategi 4.0. Mot et planstyrt lokaldemokrati, Samfunn og Økonomi1-2023

[18] NOU 2023:9 s. 75

[19] Nei til EU; Norsk folkestyre innenfor EØS, juni 2023

[20] Tidligere sjefsøkonomi LO Stein Reegård til Khrono 19.12.2020; https://khrono.no/reegard-feil-bruk-av-eos-avtalen-om-anbud-i-staten/540947 og Fanny Voldnes; Ikke-kommersiell velferd, Kommunekonsult 2022

[21] Gunnar Gussgard; Hva er en kommune? Hvordan utvikle kommunene framover? Publiseres i Samfunn og Økonomi 2/2023

KLIKK PÅ LENKEN FOR Å LASTE NED HØRINGSSVARET SOM PDF

SEND INN HØRINGSSVAR HER

 MERK: Frist for å levere høringssvar er 01.10.2023

OPPTAK Paneldebatt Arendalsuka -Stor Kommunereform eller Sterk Inntektsutjevning?

0
Lokalsamfunnsforeningen og Fagforbundet arrangerte onsdag 16.8  kl. 15-16 paneldebatt i forbindelse med Arendalsuka.
Arrangementet fant sted i Bankgården, Arendal, Møterom 4. Etasje.

Tema:  «Stor kommunereform eller sterk inntektsutjevning?

Det ble gjort opptak av debatten slik at du kan se den ved å klikke på linken:

SE OPPTAK AV DEBATTEN HER

 

Eva Nordlund, kommentator i Nationen

 

Debatten ble ledet av journalist Eva Nordlund
Paneldeltakere:
Statssekretær Ole Gustav Narud, SP
Stortingsrepresentant Helge Andre Njaastad, FrP
Ordfører Siri Martinsen, Fredrikstad, AP
Ordfører Kamilla Thue, Eidskog, AP
Leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg
Ordfører i Sokndal Jonas Andersen Sayed, Kr F
Kommunedirektør Gro Herheim, Larvik – medlem av Generalistkommuneutvalget

Statssekretær Ole Gustav Narud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helge André Njåstad, FrP, Hordaland

 

Ordfører Siri Martinsen, Fredrikstad

 

Ordfører Kamilla Thue, Eidskog

 

Leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg

 

Ordfører Jonas Andersen Sayed, Sokndal

 

Kommunedirektør Gro Herheim, Larvik

Gratis inngang
Vel møtt!

Link Streaming Paneldebatt Arendalsuka -Stor Kommunereform eller Sterk Inntektsutjevning?

0
Arendalsuka 16.8.2021
Lokalsamfunnsforeningen og Fagforbundet arrangerer onsdag 16.8  kl. 15-16 paneldebatt i forbindelse med Arendalsuka.
Arrangementet finner sted i Bankgården, Arendal, Møterom 4. Etasje.

Tema:  «Stor kommunereform eller sterk inntektsutjevning?

Debatten streames og kan følges live ved å klikke på linken:

SE DEBATTEN LIVE HER KL 1500

 

Eva Nordlund, kommentator i Nationen

 

Debatten ledes av journalist Eva Nordlund
Paneldeltakere:
Statssekretær Ole Gustav Narud, SP
Stortingsrepresentant Helge Andre Njaastad, FrP
Ordfører Siri Martinsen, Fredrikstad, AP
Ordfører Kamilla Thue, Eidskog, AP
Leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg
Ordfører i Sokndal Jonas Andersen Sayed, Kr F
Kommunedirektør Gro Herheim, Larvik – medlem av Generalistkommuneutvalget

Statssekretær Ole Gustav Narud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helge André Njåstad, FrP, Hordaland

 

Ordfører Siri Martinsen, Fredrikstad

 

Ordfører Kamilla Thue, Eidskog

 

Leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg

 

Ordfører Jonas Andersen Sayed, Sokndal

 

Kommunedirektør Gro Herheim, Larvik

Gratis inngang
Vel møtt!

Paneldebatt Arendalsuka -Stor kommunereform -eller inntektsutjamning?

0
Lokalsamfunnsforeningen arrangerer onsdag 16.8  kl. 15-16 paneldebatt i forbindelse med Arendalsuka.
Arrangementet finner sted i Bankgården, Arendal, Møterom 4. Etasje.

Tema:  «Stor kommunereform- eller inntektsutjamning?

Eva Nordlund, kommentator i Nationen

 

Debatten ledes av journalist Eva Nordlund
Paneldeltakere:
Statssekretær Ole Gustav Narud, SP
Stortingsrepresentant Helge Andre Njaastad, FrP
Ordfører Siri Martinsen, Fredrikstad, AP
Ordfører Kamilla Thue, Eidskog, AP
Leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg
Ordfører i Sokndal Jonas Andersen Sayed, Kr F
Kommunedirektør Gro Herheim, Larvik – medlem av Generalistkommuneutvalget

Statssekretær Ole Gustav Narud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helge André Njåstad, FrP, Hordaland

 

Ordfører Siri Martinsen, Fredrikstad

 

Ordfører Kamilla Thue, Eidskog

 

Leder i Akademikerne Lise Lyngsnes Randeberg

 

Ordfører Jonas Andersen Sayed, Sokndal

 

Kommunedirektør Gro Herheim, Larvik

Gratis inngang
Vel møtt!

Ny stortingsmelding styrker lokaldemokratiet

0

Ny stortingsmelding som styrker lokaldemokratiet

«Eit godt liv i heile Noreg – distriktspolitikk for framtida»
Meld. St. 27 (2022–2023)

  1. juni 2023 kom regjeringen med Distriktsmeldingen.

Lokalsamfunnsforeningen er meget tilfreds med at vi her får en melding som viser at det er viktig å styrke lokalsamfunnene. Det er mange gode argumenter. Både når det gjelder beredskap og for å ivareta mangfoldet i næringslivet og samfunnet. Store og små samfunn skal ha gode liv der de bor. Dette sier nestlederen i Lokalsamfunnsforeningen og Ordfører i Hattfjelldal kommune, Harald Lie.

Nestleder i Lokalsamfunnsforeningen og ordfører i Hattfjelldal kommune, Harald Lie

Målsettingen er økt fra å opprettholde hovedtrekkene i bosetningsmønsteret i Norge, til at folketallet i distriktskommuner skal øke. Dette stemmer også bedre i forhold til demografiutfordringene landet står ovenfor og det blir nå viktig å få valgt de riktige tiltakene slik at dette kan bli et løft for hele landet. Meldingen skisserer mange gode tiltak som skaper optimisme og samfunnsutvikling i hele landet.

 

Nestlederen forsikrer også at Lokalsamfunnsforeningen vil sette seg grundig inn i meldinga og vil hjelpe til med å komme med synspunkter som vi mener kan styrke lokaldemokratiet ute i kommunene våre.

LES DISTRIKTSMELDINGEN HER

KAOSREFORMENE -av Per Gunnar Stensvaag. Nå som gratis NETTBOK

0

Hele opplaget av boka KAOSREFORMENE, som ble utgitt i 2021, er utsolgt, men den er nå gjort tilgjengelig helt gratis gjennom Nasjonalbiblioteket sin nettjeneste. Dersom noen skulle være interessert i å lese om prosessene som førte fram til kommunesammenslåinger under regjeringa Solberg, er det bare å trykke på lenken.

LES BOKA GRATIS PÅ NETT HER