– Kommunereformen bygger ikke på fakta.

0
702

– Kommunereformen bygger ikke på fakta. Vesterålingene bør tenke seg godt om før de vurderer kommunesammenslåing, sier økonomiprofessor Bjarne Jensen til Vestrålen Blad

Bjarne Jensen er professor i forvaltningsøkonomi ved høgskolen i Hedmark og tidligere direktør i Klp Kommunekreditt. Han er også tidligere rådmann i storbyer som Bergen og Kristiansand.

Sist helg innledet han på en konferanse på Stokmarknes i regi av LO i Vesterålen, der temaet var nettopp kommunereformen.

Jensen mener pådriverne for kommunereformen –blant dem også kommunalministeren –ikke tar utgangspunkt i norsk virkelighet.

– Kommunalminister Jan Tore Sanner har gjentatt en rekke ganger at det ikke er skjedd noen endringer i det norske kommunekartet siden 1964. Men i virkeligheten har 80 kommuner endret grensene siden da. Nesten 40 kommuner er blitt borte –og 11 nye er blitt etablert. Det er mulig det er ingenting for Sanner, men jeg synes ikke det er lite på 40 år, sier Jensen.

Ifølge Jensen er store kommuner ikke ensbetydende med høy kvalitet på tjenestene:

– Innbyggerne i små kommuner er mer fornøyd med tjenestene enn i store. Det gjelder de viktigste tjenesteområdene som helse, omsorg og pleie, og grunnskoler og barnehager. Det finnes mye forskning som bekrefter det. Det gjelder også tjenester innenfor plan- og bygningsloven. Forklaringen er jo nærliggende –at man har større nærhet mellom dem som yter tjenester og dem som bruker dem, sier professoren.

Les resten av artikkelen i Vestrålen Blad.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her