– Folk i Ski og Oppegård vet lite om hverandre, advarer tidligere utenriksminister Jan Petersen fra Høyre foran kommunesammenslåingen.
– Desto mer interessant er innlegget som Petersen har sendt til Oppegård Avis om kommunereformen, partifellen Jan Tore Sanners lange og bare middels vellykkede kamp for å gi landet større og mer robuste kommuner. Det klare flertall av landets småkommuner blir som før. Men Oppegård og Ski, to ganske folkerike samfunn på Oslofjordens østside, slår seg sammen fra 1. januar 2020.

– Identitet, tilhørighet og grenser er ting som mennesker strever med overalt…
– Lokalpolitikk og utenrikspolitikk har bestandig hatt sine likheter. Den som ikke skjønner fnugget av en bygdekrangel mellom Byremo og Konsmo, vil heller ikke så lett få med seg alle nyansene i konfliktene i Midtøsten. Identitet, tilhørighet og grenser er ting som mennesker strever med overalt, utenriksministre og diplomater vet like mye om det som ordførere i by og bygd, og Petersen kjenner dette fra alle sider.

– Dette kan jo bli en interessant miks, men vi vet lite om hverandre sier Petersen
– «Vi tror kanskje at Ski og Oppegård er ganske like, men det er vi ikke. Oppegård er klart en kompakt forstadskommune som i 50 år har hatt samme styre. Vi er typisk «up and coming». Ski har en del av det samme, men er fortsatt en arealmessig ganske stor kommune med klare innslag av landbruk – en touch av Østfold, spør du meg. Dette kan jo bli en interessant miks, men vi vet lite om hverandre.»

– Han griper heller ikke – og det skal han ha ubetinget ros for – til de evinnelige new public management-ordene «brukere», «tjenesteleverandører» og «synergier» en eneste gang.

Galt at mange innbyggere ikke vil kjenne en representant
– «Jeg ser at det fremtidige kommunestyret bare får 47 representanter. Det er galt og altfor mange småsamfunn vil da være uten representanter og altfor mange innbyggere vil ikke kjenne en representant.»

Tidligere H leder og utenriksminister har tydeligvis en helt annen holdning og innfallsvinkel til reformen enn tidligere kommunalminister Jan Tore Sanner og mange av hans øvrige kolleger i Høyre. Men kanskje ikke alle?

Les hele kommentaren i Aftenposten av Halvor Hegtun her. 

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her