Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) satte ned et ekspertutvalg for å foreslå prinsipper og kriterier for en ny inndeling av landets kommuner. Professor Signy Irene Vabo ledet ekspertutvalget, og overleverte rapporten til kommunal- og moderniseringsministeren.

– Kommunene bør ha minst 15.000 – 20.000 innbyggere

Ett av utvalgets forslag er at kommunene bør ha minst 15.000 – 20.000 innbyggere for å kunne sikre gode fagmiljøer og god oppgaveløsning.

351 av Norges 428 kommuner har en befolkning på under 15.000 personer, 374 er på under 20.000 personer, ifølge Wikipedia. Dermed ønsker ekspertutvalget å kvitte seg med minst 351 kommuner.

I tillegg mener ekspertene at kommuner som deler byområder og der innbyggere og næringsliv til daglig krysser kommunegrenser, bør slås sammen, selv om innbyggertallet er over minimumsgrensen.

– Tankevekkende

– Ekspertutvalgets rapport er tankevekkende og illustrerer utfordringene kommunene står overfor. Den gir tydelige råd om hva som kreves for at kommunene skal sikre innbyggerne sine gode tjenester i årene som kommer, sier Sanner om rapporten.

De foreslåtte sammenslåingene vil redusere antall kommuner i landet til rundt 100.

Les hele saken hos Dagens Næringsliv

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her